TÉMÁK, Kategóriák

Hogyan terjed a vérhas?

638
HOZZÁSZÓLÁS:

A fertőzés forrásai a következők lehetnek:

  • az akut beteg (legyen a betegsége típusos vagy abortív), aki betegsége everhasgész tartama alatt üríti a kórokozókat,
  • a rekonvaleszcens kórokozó-hordozó, akik a betegségen átestek és a lábadozás szakában még ürítik a kórokozókat,
  • az egészséges kórokozó-hordozók,
  • a krónikus betegek, akik lényegében a krónikus kórokozó-hordozók szerepét töltik be, bár baktérium ürítésük legtöbbször recidivákhoz kötött, időszakos.

Hogyan fertőz a vérhas?

A vérhas az enteralis úton terjedő fertőző betegség típusos képviselője. Valamennyi terjedési mód, mely a kórokozó per os szervezetbe való bejutását biztosítja, szerepet játszik a fertőzés kialakulásában.

A fertőzés kialakulásához igen kis csíraszám elegendő, ez a magyarázata annak, hogy a dysenteria fertőzések jelentős része kontakt úton – a piszkos kéz közvetítésével – terjed.

Gyermekközösségek, testi-szellemi fogyatékosak otthona, szociális otthonok, kórházi elmeosztályok azok az intézmények, illetve közösségek, ahol leggyakrabban találkozhatunk e terjedési móddal. Az étel útján történő terjedés szempontjából elsősorban azok az ételek, ételféleségek jönnek szóba, melyek előállítása, készítése során a kézi manipuláció jelentős.

Annak ellenére, hogy a fertőzéshez igen alacsony csíraszám szükséges, az ivóvíz terjesztő szerepe nem kérdőjelezhető meg. Még akkor sem, ha az előbbiekhez a kórokozók a vízben történő felhígulása mellett a baktériumok szaporodási képtelensége is akadályozó tényező. Az utolsó 3 évtizedes adatok szerint a dysenteria ivóvíz által történő terjedése egyre kisebb szerepet játszik a betegség hazai járványtanában. Ha mégis előfordult, elsősorban higiénés, műszaki hiányosságokra volt visszavezethető.

Enteralis kórokozók – köztük a Shigellák fürdővíz révén való akvirálása nem szokatlan. Szerte a világon leírtak olyan járványokat, melyek felszíni vízben való fürdéssel kapcsolatosak.

A medencés strandfürdők vize által terjesztett dysenteriajárványokról alig van nemzetközi adat, ez egyben az ilyen típusú járványok ritkaságát is jelzi. Sajnos, Magyarországon az utolsó másfél évtizedben e járványok előfordulása jelentős volt, és a járványokban megbetegedettek száma alapján az epidemiológiai helyzetet befolyásoló terjedési módnak kell elfogadnunk.

Ilyen terjedési móddal járvány csak úgy alakulhat ki, ha a medence fürdővize erőteljesen szennyeződik. Ez az erőteljes szennyeződés vagy szennyvíz bekerülésével jön létre vagy pedig – s ez az általános – a fertőzött személy beledefekál a medence vizébe. A dysenteria a fiatalok, elsősorban a gyermekek betegsége.

638
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]